Om te

OM TE

Det er knyttet mange legender til te. Blinde Bonde og Babe har sporet opp noen slike legender.

Blinde Bonde og Babe er interessert i te fordi vi synes det er spennende med smak, planter og de nærmest uendelige variasjonene. Og så får vi reist til ulike verdensdeler og truffet andre bønder og snakket med de som fremstiller te.

For oss er det et eventyr å snuse oss frem til de beste tebladene. Sammen benytter vi vår kompetanse fra jordbruk, språk, kultur og skaperlyst når vi blander te til våre blandinger med egne oppskrifter på Gravraak teateliér.

Kina Japan India Sri Lanka

Tebladene kommer fra planten Camelia Sinensis. Te kan deles inn etter hvor de opprinnelig kommer fra eller dyrkes; kinesisk, japansk, indisk eller srilankisk te. Stort sett deles te inn i kategoriene Sort, Grønn, Hvit, Gul, Oolong, og Pu-ehr.

Underkategorier av disse er oppkalt etter områder som er nesten utelukkende av kinesisk opprinnelse. Som med vin planter, finnes flere typer camellia sinensis og mange hybrider. Dette gir både bladene og teksturen mangfoldige varianter typer te. Høyde over havet, jordsmonn, vær, vind og alt som skal til for å dyrke, plukke og fremstille varierer fra bonde til bonde og land til land.

Det unike med teene fra Gravraak teateiliér er at vi høster urter og blomster som vi så blander med te fra ulike verdensdeler. Vi benytter i år det meste som vokser vilt som bjørkeskudd, gran, geitramsblomster og knopper, rødkløver, mjødurt og mange flere.

Te smaker ulikt avhengig av jordsmonn, vær vind og bondens fremstilling av tørket vare. Babe er utdannet master Tea Blender og setter sammen te som den Blinde Bonde tester og justerer slik at vi skaper unike smaker i Norge av håndlaget te.

Fremstilling, oksidering og fermentering

Det er seks stadier for å fremstille te som er klar for blanding. Flere stadier er like for de seks te kategoriene: plukke ferske teblader, sortering og ferdigstillelse. Andre stadier varierer: visne bladene, steking i en «kill-green» (sa cheen), kna bladene (ro rien), damping eller delvis tørking. Oksidering av te er bare aktuelt for sort, hvit og noen oolong teer. Du har kanskje også hørt om fermentering. Oksidering forveksles ofte med fermentering. Gravraak teateiliér vil gjerne forklare forskjellen, for da er det lettere å forstå forskjellen på de ulike typene te.

Oksidering skjer når du kutter et eple eller en banan. De eksponerte cellene reagerer med oksygen og eplet eller bananskivene blir brune. Det samme skjer med teblader. I fasen der bladene ligger til vissning av hvit, sort eller oolong te, oksideres bladene spontant.
Deretter skjer kontrollert oksidering ved store mengder fukt og oksygenrik luft.

Fermentering er en microbiologisk aktivitet som involverer en eller flere bakterier. Fermentering foregår i fravær av eller tilsatt små mengder oksygen. Pu-ehr og andre gamle teer som Liu An og Liu Pao og noen oolong teer er typiske fermenterte teer.

Enkelt oversikt over oksidering av te

Sort te - fullt ut oksidert, kontrollert av en Tea Master

Grønn te - ingen oksidering

Gul te - ingen oksidering

Hvit te - lett oksidert, spontan oksidering (8-15%)

Olong te - delvis oksidert, kontrollert av en Tea Master

Pu-ehr - alltid fermentert

Sheng Pu-ehr - «Rå» eller «grønn» pu-ehr, liten spontan oksidering

Shou Pu-ehr - «Moden» eller «sort» pu-ehr, kontrollert oksidering