Bryggemetoder

BRYGGEMETODER

Hvor har du lært å brygge te? Det er enkelt med en te pose, hell i vann og ta ut posen når fargen er endret.

Kanskje din bestemor eller tante lærte deg å brygge en tekanne med løsvekt te? En skje til hver kopp og en ekstra til kannen? Kanskje lot du tebladene ligge i til den siste koppen var skjenket i, en time etter første kopp ble servert.

Verden har brygget te på utallige vis og derfor finnes det ingen fasit for hvordan te i Norge skal brygges. Kvalitetstebryggere verden rundt måler opp vann, veier/måler opp teblader og tar ut tebladene eller heller over i en annen beholder slik at tebladene ikke overbrygges.
For å få ut mest mulig av den gode smaken og aromaen i teen med mindre bitterhet, er det ulike former for brygging som kan anbefales. Som oftest vil flere teblader gi sterkere te. Da kan du korte ned på trekketiden og eventuelt bruke bladene flere ganger som ved grønn te eller Oolong.

Kvalitetste kan sammenlignes med vin. Utsøkt og delikat, men forutsetter riktig behandling for at aroma og smak skal komme til sin rett.

Gravraak teateliér har følgende tips:

  • Oppbevar din te i luft og lystett beholder, gjerne i eget skap uten andre lukter som sterke krydre eller kaffe. Bestemor oppbevarte teen i en kiste i stua sammen med dukene.
  • Teen endrer smak etter hvert, selv innenfor holdbarhetstiden.
  • Vann: benytt filtervann dersom vannet fra kranen er for hardt. Eventuelt kan du kjøpe vann med lavt mineral innhold.
  • Hva gjør du om du ikke har temperaturmåler? Bruk gjerne et millilitermål. Hell i 800 ml kokende vann, deretter 200 ml kaldt vann. Da får du ca 80 grader vann som du kan helle over tebladene.
  • Gi tebladene rom til å folde seg ut, enten ved en stor tesil i kopp eller kanne, eller direkte i egen bryggekanne. Hell over i serveringskanne etter bryggetidens slutt.
  • Bruk en timer, eks mobilen din, slik at du kan følge med på minuttene og notere deg bak øret hvor lang bryggetid du foretrekker.
    Våre anbefalinger til mengde, bryggetid og vanntemperatur er et utgangspunkt for din søken etter det som er riktig bryggetid for deg.