Kjøp grønn te på nett som er ren uten tilsatt aroma. Du finner listen over ingredienser under hver type te. Teen kan gjerne ha urter eller blomster i seg. (link til Gravraak sencha, gyokuro, grønne perler)
Utstyr: Glassbeholder, grønn te, vann, honning, scoby, teutstyr. Presset ingefær, sitron eller andre smaker.
Oppskrift på fermentering av svart te:
- Varm brygg: brygg teen din som om du skulle drikke den varm. Følg anbefaling for temperatur, tid, mengde te og vann.
- Alternativt kan du kaldbrygge teen din over natten med samme mengde grønn te og litt mer vann. Se fremgangsmåte for iste her (link)
- Fjern tebladene – la teen stå på kjøkkenbenken til romtemperatur
- Tilsett din scoby tilpasset jun, romtemperert te og en spiseskje honning per kopp te i din glassbeholder. Sukkeret setter i gang gjæringsprosessen og blir spist opp av bakteriene. Scoby kan variere, så få gjerne tak i flere som vil gi ulik fermentering.
- La stå på kjøkkenbenken med et linklede festet med en strikk som lokk over din beholder. Anbefalt tid for fermetering: 5-10 døgn. Jo lenger den står og fermenterer, jo surere blir din kombucha og sukkeret i honningen vil tilslutt forsvinne.
- Fjern din scoby. Løsne den delen av din scoby som er ny fra den gamle. Den kan deles i to ved hjelp av en skje på en tallerken. Den gamle heter mor og den nye er en barnet. Behold litt fermentert te og legg både mor og babyen i hver sin glassbeholder med tett lokk. Oppbevar i kjøleskap til neste gang du skal lage fermentert te. Du kan etterhvert stable flere scoby´er i en beholder dersom den er fra samme mor eller familie.
- Tilsett presset ingefær og sitron. Smak deg frem til mengde du ønsker. Vi anbefaler 2 cm rot og en halv sitron presset i saftpresse per liter. Da blir din drikk smakfull og full av antioksidanter. Noen ganger tilsetter vi litt mer honning. Prøv deg frem med annen presset frukt, bær, krydder eller urter.
- Hell over din ferdige fermenterte te på små flasker og sett på lokk. La stå i romtemperatur i et døgn. Da skal det dannes små bobler ved hjelp av ingefæren.
- Oppbevar din ferdige fermentert te i kjøleskap og drikk innen 7 døgn for din sanselige velvære. Jun kalles champagne av Kombucha og er mild og delikat.
Velkommen til vår sanselige verden.
Svart te