Publisert Legg igjen en kommentar

Oppskrift: Kombucha

Kjøp grønn te på nett som er ren uten tilsatt aroma. Du finner listen over ingredienser under hver type te. Teen kan gjerne ha urter eller blomster i seg. (link til Gravraak sencha, gyokuro, grønne perler)


Utstyr: Glassbeholder, grønn te, vann, honning, scoby, teutstyr. Presset ingefær, sitron eller andre smaker.

Oppskrift på fermentering av svart te:

  1. Varm brygg: brygg teen din som om du skulle drikke den varm. Følg anbefaling for temperatur, tid, mengde te og vann.
  2. Alternativt kan du kaldbrygge teen din over natten med samme mengde grønn te og litt mer vann. Se fremgangsmåte for iste her (link)
  3. Fjern tebladene – la teen stå på kjøkkenbenken til romtemperatur
  4. Tilsett din scoby tilpasset jun, romtemperert te og en spiseskje honning per kopp te i din glassbeholder. Sukkeret setter i gang gjæringsprosessen og blir spist opp av bakteriene. Scoby kan variere, så få gjerne tak i flere som vil gi ulik fermentering.
  5. La stå på kjøkkenbenken med et linklede festet med en strikk som lokk over din beholder. Anbefalt tid for fermetering: 5-10 døgn. Jo lenger den står og fermenterer, jo surere blir din kombucha og sukkeret i honningen vil tilslutt forsvinne.
  6. Fjern din scoby. Løsne den delen av din scoby som er ny fra den gamle. Den kan deles i to ved hjelp av en skje på en tallerken. Den gamle heter mor og den nye er en barnet. Behold litt fermentert te og legg både mor og babyen i hver sin glassbeholder med tett lokk. Oppbevar i kjøleskap til neste gang du skal lage fermentert te. Du kan etterhvert stable flere scoby´er i en beholder dersom den er fra samme mor eller familie.
  7. Tilsett presset ingefær og sitron. Smak deg frem til mengde du ønsker. Vi anbefaler 2 cm rot og en halv sitron presset i saftpresse per liter. Da blir din drikk smakfull og full av antioksidanter. Noen ganger tilsetter vi litt mer honning. Prøv deg frem med annen presset frukt, bær, krydder eller urter.
  8. Hell over din ferdige fermenterte te på små flasker og sett på lokk. La stå i romtemperatur i et døgn. Da skal det dannes små bobler ved hjelp av ingefæren.
  9. Oppbevar din ferdige fermentert te i kjøleskap og drikk innen 7 døgn for din sanselige velvære. Jun kalles champagne av Kombucha og er mild og delikat.

Velkommen til vår sanselige verden.
Svart te

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *